LunaLunaLuna blaast noodgedwongen première-editie Tilburgse Kermis af

  Info

  Het gloednieuwe minifestival LunaLunaLuna, dat voor het eerst zou plaatsvinden tijdens de Tilburgse Kermis in de Spoorzone, gaat niet door. Wetgeving waarvan de organisatie van LunaLunaLuna in een té laat stadium kennis genomen heeft, maakt het onmogelijk om het initiatief door te laten gaan. De realisering van een door LunaLunaLuna aangeboden alternatief programma bleek helaas onhaalbaar. De organisatie van LunaLunaLuna spreekt de hoop uit om in samenwerking met de Gemeente Tilburg de financiële schade te beperken en LunaLunaLuna op een later tijdstip dit jaar alsnog te laten plaats vinden.

  Pas op een veel te laat moment in de voorbereiding van theaterkermis LunaLunaLuna nam de organisatie kennis van het feit dat de NVWA betrokken zou moeten worden. LunaLunaLuna zou plaatsvinden tijdens de Tilburgse Kermis, hetgeen volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een ‘speelterrein’ is. De kunstinstallaties, die normaal gesproken zonder enige problemen te zien zijn op vele (culturele) evenementen in binnen- en buitenland, blijken hierdoor aan veel striktere regelgeving te moeten voldoen.

  Opmerkelijk want de certificaten waarmee deze attracties zonder enig probleem wél in Spanje, Frankrijk en België mogen draaien (en in 2007 zelfs nog in Utrecht) zijn volgens de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) en de NVWA in Nederland niet rechtsgeldig. Het keuringstraject dat deze wet vereist vraagt veel tijd en het is een ingewikkeld en kostbaar traject.

  Vorige week heeft de organisatie noodgedwongen de acht kunstinstallaties van Antigua I Barbuda moeten afzeggen. Dezelfde kunstobjecten stonden zonder enig probleem afgelopen weekend in Nantes (Frankrijk) te draaien en zullen over enige weken ook in Antwerpen (België) functioneren tijdens de Zomer van Antwerpen. Vanaf het moment dat de organisatie vorige week Antigua i Barbuda moest annuleren heeft LunaLunaLuna alles op alles gezet om adequate vervanging te regelen. Die dacht de organisatie te hebben gevonden in acts en kunstobjecten van Guixot de 8, die al op vele Nederlandse festivals zijn ingezet. De NVWA heeft hierop echter aangegeven dat deze ook niet geplaatst kunnen worden op LunaLunaLuna tijdens de Tilburgse Kermis.

  En nu?

  LunaLunaLuna kan onder de ontstane voorwaarden niet doorgaan tijdens de Tilburgse Kermis en zal op zoek gaan naar andere presentatiemogelijkheden in Tilburg op een ander moment in het jaar. In ieder geval zal het festival van 8 t/m 11 augustus 2018 zijn première gaan beleven in Hasselt (België) tijdens Theater op de Markt. De organisatie van LunaLunaLuna spreekt de hoop uit om in samenwerking met de Gemeente Tilburg de financiële schade te beperken en LunaLunaLuna op een later tijdstip dit jaar alsnog te laten plaats vinden.

  LunaLunaLuna zou mede mogelijk gemaakt worden door de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en de Tilburgse Kermis.

  Achtergrond

  In 2017 heeft Stichting Kultoer tijdens de Tilburgse Kermis een performance- en theaterprogramma gerealiseerd aan de Spoorlaan in de Tilburgse Spoorzone, met het doel om dit sinds 2016 aan de kermis toegevoegde gebied extra aantrekkelijk te maken. Het programma is door publiek, exploitanten en de Tilburgse kermisorganisatie zeer enthousiast ontvangen. In 2018 ging de ambitie van Stichting Kultoer een stap verder, in de Tilburgse Spoorzone zou de eerste editie van LunaLunaLuna, een nieuw multidisciplinair festival met beeldende kunstinstallaties, performance- en theatrale attracties, plaatsvinden.

  LunaLunaLuna is een initiatief van Harrie Verkerk (de Stijle, Want…) en heeft kunstenaars de kans geboden om een origineel, artistiek ontwerp van een op de kermis geïnspireerde installatie of voorstelling te ontwikkelen. Deze zouden allen in première gaan op de Tilburgse Kermis. De theaterkermis zou tijdens de Tilburgse Kermis in de buitenlucht aan de strook tussen de Koepelhal, Wagenmakerij & Hall of Fame en het spoor plaatsvinden.

  Onder de kunstenaars die meewerkten aan LunaLunaLuna waren onder andere Guus Voermans, Ulrike Doszmann, de Zwermers, Janqueline Hamelink, Miesjel van Gerwen, Jeroen de Leijer, Leonard Bedaux en Simon Haen.